Kasa fiskalna a handel

Kuchnia polska buduje się w większości na daniach mięsnych. Więc z rodzaju w który przygotujemy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie wynikiem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie wolno prowadzić tego, gdyby mamy zamiar schować je do lodówki, bo w trakcie mycia nosimy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, jakie potrafią przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto pamiętać o higienie w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przyprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temu po wykonaniu będzie ono mocne i miękkie. Do krojenia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym systemem jest jego każde ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje więc istotne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i smak.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy skończyć z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub innych ziół i przypraw. Żeby marynata znacznie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do ciała. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie wykonaną przez nas marynatę również będzie lepsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, iż na im młodszym ogniu będziemy ostatnie powodować, tym lepiej. Mięso wiąże się w grupy z białka i tłuszczu, dlatego zbyt szybka i wysoka temperatura powoduje, że stoi się ono cienkie i łykowate. Smażąc je na niższej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by mięso było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu ochroni ono naszą soczystość i dodatek.